بهبود نوآوريها؛ برداشتن علامات توقف

ژاکلين ل. بيرد

ترجمه: مهندس سيروس لطفي

چرا امروزه ما شاهد نو‌آوري‌هاي بيشتري نسبت به گذشته نيستيم؟ شايد علت آن باشد كه خود ما هم نقشي در متوقف‌کردن نوآوري‌ها ايفا مي‌کنيم. بسياري از مديران آنچنان تمرکز بر حواشي داشته‌اند که نوآوري‌ها عملاً به حاشيه رانده شده و هيچگاه به‌طور جدي کاوش نشده‌اند.

رهبران اغلب خواهان نوآوري‌ها هستند اما در عين حال، نشانه‌هايي از رفتار آنها بروز مي‌كند که افراد را از خلق و بکارگيري راه‌حل‌هاي نوين باز مي‌دارد.

تابلوهاي توقف خلاقيت

چهار تابلوي معمول توقف خلاقيت عبارتند از:

1- همواره مطلع بودن

اگر مي‌پنداريد كه همواره بايد از همه چيز مطلع شويد عملاً نوآوري‌ها را در هر زمان و هر مکاني از رخ دادن باز مي‌داريد.

2- همواره عضوي از يک تيم بودن

اگر شما فکر مي‌کنيد هر کس که با نظرات شما موافق نيست، عضوي از تيم نيست نتيجتاٌ شما ايده‌هاي منحصر به فرد را از ظهور منع مي‌کنيد چرا که در اين صورت شما تنها ايده‌هايي را خواهيد شنيد که تاييدکننده نظرات تيم باشند. ايده‌هاي منحصر به‌فرد اغلب از اشخاص منحصر به‌فرد اظهار مي‌شوند. پس به تعارضات و اختلافات ايده‌ها بنگريد و پذيراي ايده‌هاي نوين و منحصر به‌فرد باشيد.

3- عبور از کانال

اگر شما کانال‌هايي را خلق نموده و به ديگران اجازه نداده‌ايد که از حوالي آنها حرکت کنند و يا خود، کانال‌هاي ديگري را خلق کنند نتيجتاٌ شما فرصت‌هاي حل مسائل را بدون تعريف مناسب يك روال مشخص گام به گام محدود کرده‌ايد. موانعي که محتاج تأييدات (امضاءها) و توقفات متعدد هستند را بزدائيد.

4- توليد کردن و برداشت محصول

اگر شما تنها درپي نتيجه هستيد چرا بايد شخص ريسک‌پذيري را که در نگاه شما چندان اطمينان‌بخش نيست در تيم خود بپذيريد. پس اگر واقعاً طالب نوآوري هستيد، علائم توقفي را که ايده‌هاي نو را متوقف مي‌کنند از ميان برداريد. بنابراين، ايجادکنندگان ايده‌ها را تشويق کنيد نه فقط نتايج ايده را.

حال خودتان فكر كنيد كه کدام يك از علائم توقف را كه در بالا توضيح داده شد بايد از سر راه نوآوري‌ها برداريد؟

و حالا با تمام سرعت به پيش

نوآوري معادل است با حاصلضرب “قابليت خلق” در “ميزان ريسک‌پذيري” و هنگامي‌که شما اين فرمول را خوب درك كرديد موقعيت‌هاي لازم براي شكل‌گيري نوآوري‌هاي بزرگتر را خواهيد شناخت.

“قابليت خلق” عبات است از قابليت ايجاد ايده‌هاي غيرمعمول. امروزه ما بيش از هر زمان ديگري نيازمند ايده‌هاي جديدي هستيم که بتوانند مسير حرکت را تغيير داده يا تبديل کنند و بدين ترتيب انرژي‌ما را در آن راستا جهت بخشي کنند. “ريسک پذيري” نيز تا حدودي به معناي اجراي ايده‌هاي بديع و توليد و ارائه سرويس‌هاي جديد است.

پنج کليد نو آوري

و اينک پنج راه براي اطمينان شما نسبت به ترغيب محيطي نوآورانه:

1- به دنبال نوآوران باشيد: نوآوران را بشناسيد، از ايده‌هايشان بپرسيد و به آنان گوش دهيد.

2- نسبت به پندارهايتان تجديد نظر كنيد: پندار‌هايي نظير: “من بايد تمام ارقام را ابتداٌ داشته باشم” و يا “چه کس ديگري آنرا قبلاً امتحان کرده است؟” و يا “از کجا مي‌دانيم که موفقيت‌آميز خواهد بود؟” شما طبيعتاً نمي‌دانيد، و اين همان ريسکي است که در هر نوآوري وجود دارد.

3- به افراد تيم خود قدرت و اختيار بدهيد و آنها را عقب نکشيد.

4- تيم‌هايي را که قادرند ايده‌ها را محقق كنند گرد هم آوريد: افراد نوآوري را كه مي‌شناسيد گرد هم آورده و آنها را از جديدترين ايده‌هاي خلاقانه مطلع نمائيد. ضمناً از پشتيبانان خود بخواهيد تا منابع لازم را براي تحقق ايده‌هاي بديع تأمين نمايند.

5- هرچه بيشتر از نوآوري‌ها سخن بگوييد. به ‌طور معمول از نوآوري‌ها صحبت کنيد. فعالانه ايده‌هاي بديع را در ارتباط با توليدات، سرويس‌هاي بهتر و ارتقاء بهره‌وري جستجو نماييد.

بجاي تسليم شدن در برابر موقعيت‌هاي ناشناخته، خود و تيم خود را براي خلاق‌شدن به چالش کشيده و کمي ريسک‌پذير باشيد. اين است فرمول نوآوري و موفقيت.

منبع:

Leadership Excellence, March 2006

نشریه تفکر متعالی شماره پنج – پاییز 85