پیامی به اهل تفکر

در جریان معرفت قرار گیرید و جریان معرفت را در خود جاری سازیدندانستگی را به سوی دانستگی و دانستگی را بسوی یافتن حقیقت بپیماییدهوشیار بودن یکی از خطوط اصلی تعلیم حق و سؤال کردن یکی از عوامل اصلی آن است. پس سؤال ‏سازی را تمرین کنید و تمرین ‏ها را در تجربه ‏ها بکار ببندید. مشکلات را سؤالات ببینید و موانع را مسائل بگیرید. در برخورد با دیوارها متوقف نشوید. اگر توان پریدن دارید از روی آن بگذرید یا اگر فروریختنیست دیوار را فرو ریزید یا حفره ‏ای باز کنید و از میانش بروید اما متوقف نشوید. عبور از سدها، پر کردن فاصله ‏ها و زدودن ابهام ‏ها را با سؤالات بیازمایید و قدرت عبورکنندگی خود را که تحرک آگاهی و حرکت خودآگاهیست افزایش دهید. بفهمید چه می ‏کنید که عبور کرده ‏اید از آنچه کرده‏ اید و بدانید کجایید و گذر خود را ببینید. . .
آگاه شوید که نمی ‏دانید و در آن هنگام در مسیر دانایی قرار گرفته‏ اید. با کلید سؤالات قفل‏ های نادانی را بشکنید و به آن، نمی ‏دانم را می ‏دانم کنید پس آنچه نمی ‏دانید و باید بدانید را به سؤال بدل نمایید. به آنچه می ‏دانید عمل کنید تا آنچه نمی ‏دانید بر شما آشکار گردد. نبینید چه می‏ دانید که خودبین می‏شوید و در خود می‏میرید. ببینید چه نمی ‏دانید و بینا شوید. زود قضاوت نکنید، دیر هم قضاوت نکنید و جز به ضرورت حق قضاوت نکنید اما اگر ملزم به قضاوت و اظهار نظر هستید، تا روشن و معلوم نشده و تا نشانه‏ ها و دلایل کافی نشده ‏اند، خاموش باشید.
پیش از تصمیمات مهم‏تر و اظهارنظرهای اثرگذار، موضوع را از زوایایی که لازم است ببینید و هوشمندانه بررسی کنیدبه تناسب اثرگذاری تصمیم، برای آن زمان بگذارید و تصمیمات را پیش از اجرا برنامه‏ریزی کنید اگر برنامه ‏پذیرند. مسائل را به تناسب شیوه‏ ای حل کنید که بوجود آمده ‏اند و برای پیدا کردن جوابها از همان راهی بروید که گم شده‏ اند. با تغییر سؤالات و قصد و جهت آن‏ها روش‏های دیگر تفکر را تجربه کنید و در هنگامه ‏های تفکر، متناسب ‏ترین روش تفکر را اتخاذ نمایید. خشکی و تعصب را کنار بگذارید و نرم و انعطاف ‏پذیر باشید و هماهنگ با زمان عمل کنید.
خود را به بازیهای فکر گرفتار نکنید و در مکر افکار گرفتار نشوید. در آنچه از فکر است تردید کنید که فکر، خود به تردید آمیخته است. و در تردید ها تردیدها باید کرد لکن در قلب خود شک نکنید که شک شهود را زایل می‏سازدتفکر کنید اما از فکرزدگی و مکر فکر بر حذر بمانید که مکرزدگی، فکرزدگیست.
خود به حل مسائلی که طرح می ‏کنید بپردازید و کار آن را به دیگران منتقل نکنید، چون هر مسئله تمرینیست برای حل بزرگترین مسئله زندگی و آنکه در تمرینات زندگی کم می ‏آورد، کمتر از زندگی برخوردار می ‏شود. به فهم آورید معانی را و برگزینید خوبترین را و زندگی کنید زندگی را.

برگرفته از کتاب تعالیم حق (الاهیسم – جلد دوم) ـ اثری از معلم بزرگ تفکر